kbl.gif (846 bytes)

GENÇ NET

kbr.gif (847 bytes)

INTERNETE BAĞLANMAK

EMAİL

ZİYARETÇİ DEFTERİ YAZ / DEFTERİ OKU

EMAİL

Internet’e Nasıl Bağlanacaksınız?

Internet’e bağlanmak için bilgisayar, modem ve telefon hattının yanı sıra, bir servis sağlayıcısı ile de anlaşmanız gerekiyor. Bir Internet Servis Sağlayıcı, sizi Internet’e çıkartacak olan bir atlama tahtası olarak düşünülebilir. Siz modemle ona bağlanırsınız, o sizi Internet’e çıkartır. Sadece ona bağlı olduğunuz süre için telefon parası ödersiniz. Eğer 800’lü telefonla arıyorsanız, Internet’e ne kadar bağlı kalırsanız kalın, aylık sabit bir ücret (mesela 10 $) ödersiniz.

ISS (Internet Servis Sağlayıcı) ile anlaşma yaptığınızda firma size bir dizi yazılım, disketler vs.. yanı sıra üç önemli şey verecektir. Bunlardan biri kullanıcı adınız ve şifreniz, diğeri Internet’e bağlanmak için çevireceğiniz telefon numarası, üçüncüsü de Internet’e bağlandığınızda kullanacağınız e-mail adresi. Eğer firma size bir disket içinde bu tür ayarları otomatik olarak yapmak için kullanılacak olan bir program veriyorsa ne ala, bu programı kullanır ve bağlanırsınız. Eğer vermiyorsa, aşağıdaki adımları tekrarlayarak bu bağlantıyı sırasıyla Windows 95 ve Windows 3.x altında yapabilirsiniz:

Windows 95 Altında Internet Bağlantısı

Bilgisayarım ikonuna çift tıklayın. Açilacak pencereden "Çevirmeli Ağ" ikonunu seçin. Bundan sonra yapmanız gereken "Yeni Bağlantı Yap" simgesine çift tıklamaktır.

Açılacak pencereden Bağlantı Adı kutusuna ISS’nizin adını yazın (Raksnet gibi), alttaki kutudan ise modeminizi seçmeniz gerekir. Bu seçimi de gerçekleştirdikten sonra "Yapılandır" tuşuna basarak ince ayarlar bölümüne girelim.

Burada karşımıza üç adet seçenek gelecektir. Bunlardan "Genel" bölümü modemin ana özelliklerinin ayarlandığı bölümdür. Bu bölümde modemin hangi bağlantı noktasına bağlı olduğunu, modemin hızını ve ses durumunu belirten seçenekleri de kendimize göre ayarladıktan sonra "Bağlantı" bölümüne geçebiliriz. Aslında "Bağlantı" bölümünde default olarak gelen ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmamıza gerek yok. Ancak yine de bilgi olsun diye buradan veri bitleri, eşlik, dur bitleri ve bağlantı noktası ayarlarının yapılacağını belirtelim. Buradaki işimiz de bittiğine göre üçüncü bölüm olan "Seçenekler" kısmına geçebiliriz.

Buradaki ayarlarımız sağlıklı bir Internet bağlantısı için oldukça gerekli. Yukardaki iki kutu bize bağlantı öncesi ve sonrasında yapılacak olan işlemleri ayarlamamıza olanak sağlıyor. Eğer bağlantı için herhangi bir otomatik "script" adı verilen dosyalar kullanmıyorsak o halde kullanıcı adı ve şifremizi kendimiz girmek zorundayız. Bunu yapabilmemiz için de "Çevirdikten sonra uç birim penceresini getir" kutusunun işaretli olması gerekmektedir. "Modem durumunu göster" kutusuna da seçerseniz görev çubuğunda bir çift modem ışığı bağlantının durumunu size bildirecektir. "Yapılandır" bölümündeki işimizi de böylece bitirdikten sonra "İleri" tuşuna tıklayarak bir sonraki aşamaya geçebiliriz.

Bu aşamada arayacağımız servis sağlayıcının bazı bilgilerini girmemiz gerekmektedir. "Alan Kodu" bölümüne 212 veya 216 gibi ISS’nin bulunduğu şehrin kodunu girmeliyiz. Telefon numarası kutusuna ise aramak istediğimiz trelefon numarasını yazmamız gerekmektedir. "Ülke kodu" olarak ise listeden Türkiye (90) seçmek zorundayız. "İleri" tuşu ile bu aşamayı da sona erdirdikten sonra sıra üçüncü ve son aşamaya gelir.

Bu aşamada az önce yarattığınız yeni bağlantının son bir teyidi yapılacak ve eğer herşey yolunda ise "Son" tuşu ile bağlantıyı bilgisayarınıza tanıtmış olacaksınız. Bundan sonra her Internet’e çıkmak istediğinizde yapmanız gereken tek şey Bilgisayarım klasöründen Çevirmeli Ağ alt klasörüne gidip yarattığınız bu bağlantının simgesine çift tıklamak olmalıdır.

Çevirmeli Ağ ile bağlantıyı kurduktan sonra karşınıza siyah bir pencere açılacak ve bir imleç yanıp sönerek sizden önce kullanıcı adınızı ardından da şifrenizi girmenizi isteyecek. Eğer bu işlemi başarı ile gerçekleştirebilirseniz "ppp" yazarak "Point to Point" protokolü ile bağlantınızı gerçekleştirebilirsiniz. Evet, artık Internet’tesiniz. Bundan sonra ister Web tarayıcınızı çalıştırıp sörfe başlayabilir veya E-Posta programınızla tanıdıklarınıza mesaj yollayabilir ve onların mesajlarını okuyabilirsiniz. Kısacası Internet’in tüm nimetlerinden yararlanmaya hazırsınız.

Windows 3.X Altında Internet Bağlantısı

Windows 3.x altında Internet bağlantısı kurabilmek için kullanmanız gereken bir yardımcı programa ihtiyacınız vardır. Pek çok yardımcı program oolmasına rağmen Internet üzerinde en fazla rağbet gören program "Trumpet Winsock Dialer" adı verilen bir programdır. Şimdi, Windows 3.x altında çalışırken Internet’e bağlanmak için bu programla yapmanız gerekenleri bir inceleyelim.

Programı ilk defa çalıştırdığınızda sizi hemen bazı ayarlamaların yapılması gereken bir bölüme götürüyor. Örneğin biz Raksnet tarafından bize verilen bilgileri buraya girdik. IP adresi, Name Server gibi bilgiler paketi alırken servis sağlayıcınız tarafından size fax veya telefon yolu ile bildirilecektir.

Bu bilgileri girdikten sonra bir defaya mahsus olarak sonraki bağlantılarımızda da kullanılmak üzere bir bağlantı script’i (Login Script) oluşturmamız gerekecek. Bunun için de sırasıyla arayacağımız

telefon numarası

kullanıcı adımız

ve şifremizi

girmemiz gerekiyor. Bu aşamayı da geçtikten sonra "Dialler" menüsünden "Login" komutunu seçtiğimizde modemimiz karşı tarafı arayacak, bağlantı kurulduktan sonra kullanıcı adı ve şifreyi yollayıp bize herşeyi hazır bir Internet bağlantısı sunacak.

  ELEKTRONİK

nigde.jpg (6097 bytes)

LİNKLER
PC OKULU DONANIM
TEZLER EĞLENCE
ISS LER YARARLI BİLGİLER
Türkcell Mesaj Akbank İnternet Şubesi Ehliyet Ceza Puanı
Telsim Mesaj Döviz Kurları Araç Vergi Borcu
Hotmail Borsa Günlük Tablo Borsa Endeksler
Altavista Borsa Günlük Kapanış Turknet / Akbank Mail