kbl.gif (846 bytes)

GENÇ NET

kbr.gif (847 bytes)

WİNDOWS 95

EMAİL

ZİYARETÇİ DEFTERİ YAZ / DEFTERİ OKU

EMAİL

WINDOWS 95 AÇILIŞ LOGOSUNU NASIL KALDIRIRSINIZ?
Windows 95 açılış logosunun görünmesini istemiyorsanız (çünkü arka planda yüklenen sürücüleri kapatır) bunu yapmak mümkün. C:\MSDOS.SYS dosyasını bulun. Üzerine sağ fare tuşu ile tıklayın. Özellikler komutunu çalıştırın. Öznitelikler bölümünde Salt okunur seçeneğinin işaretli olduğunu göreceksiniz. Bu işareti kaldırarak MSDOS.SYS dosyasını üzerinde değişiklik yapılabilir hale getirin: Sonra, Windows 95'in Not Defteri ile MSDOS.SYS dosyasını açın, [Options] bölümünün altında Logo=1 satırı varsa bunu Logo=0 olarak değiştirin; bu satır yoksa Logo=0 satırını kendiniz ekleyin. Dosyayı kaydedin; tekrar salt okunur hale getirmek istiyorsanız tekrar sağ fare ile açılan menüden Özellikler komutunu çalıştırın ve Salt Okunur seçeneğini işaretleyin. Artık Windows 95 açılış logosu görünmeyecek ve ilgili sürücüler yüklendikten sonra doğrudan Windows 95 arabirimi karşınıza gelecek.

GİRİŞTE MESAJ KUTUSU ÇIKMASIN!
Windows'unuzun her kullanıcı için değişik ayarlar yapmasını istediyseniz, artık her kullanıcı aynı ayarları kullansa da Windows'un girişinde parola isteyen mesaj kutusundan kurtulamazsınız. Aslında tek yapmanız gereken şifre seçeneğini silmektir. Bunu yapmak için Başlat menüsünü açın ve Ayarlar*Denetim masası seçeneklerini çalıştırın. Parolalar simgesi üzerine çift tıklayın. ' Windows Parolasını Değiştir' tuşu üzerine bastıktan sonra ' eski parola' yerine girişte kullandığınız parolayı yazın ve diğer iki metin kutusunu boş bırakarak ' Tamam ' tuşuna basın. Bir daha girişte parola kutusu çıkmayacaktır.

GÜVENLİ KİPTE AÇILIŞ
Windows 95'in açılmasını önleyen ciddi bir sorun olduğu zaman Windows'u Güvenli Kip'te çalıştırıp sorunun nedenini bulmak ve çözmek gerekebilir. Örneğin yanlış bir donanım sürücüsü Windows 95'in açılmasını önlüyorsa Windows'u güvenli kipte çalıştırıp bu donanım sürücüsünü silebilir ve Windows'u tekrar başlatıp doğru sürücüleri yükleyebilirsiniz. Güvenli Kip'e geçmek için Windows 95 başlarken F8 tuşuna basıp menüden Güvenli Kip'i seçmek gerekir. Ancak bunun daha kısa bir yolu var: Windows 95 açılırken Shift tuşunu basılı tutmak. Ancak şunu unutmayın: Güvenli Kip'te standart sürücüler kullanılır; Windows sadece 16 renk görüntüler, varsa ağ bağlantınız devreden çıkar.

BAŞLANGIÇ MENÜSÜNDEKİ PROGRAMLAR
Başlat*Programlar*Başlangıç menüsüne eklediğiniz her programın Windows 95 açılırken çalıştığını herhalde biliyorsunuz. Ancak bazen bu menüdeki programlar çalışmadan Windows 95'i açmak isteyebilirsiniz. Öyleyse Windows 95 açılırken masaüstü deseni ve kum saati ilk göründüğünde Ctrl tuşunu basılı tutun. Bu işlem, Başlangıç menüsündeki programların çalışmasını önler.

WINDOWS GEZGİNİ İSTEDİĞİNİZ KLASÖRÜ AÇSIN
Masaüstünde Windows Gezgini'nin kısayolunu yarattınız mı? ' Hayır' diyorsanız yaratmanızı öneririz; çünkü bazen düşündüğünüzden daha kullanışlı olabilir. Örneğin sürekli çalıştığınız dosyaların bulunduğu klasörü açmasını öğretebilirsiniz Windows Gezgini'ne. Önce C:\WINDOWS\START MENU\PROGRAMLAR klasöründen Windows Gezgini'ni sağ fare tuşu ile masaüstüne sürükleyerek kısayol yaratın. Sonra bu simge üzerine sağ fare tuşu ile tıklayıp Özellikler (Properties) komutunu çalıştırın. Kısayol (Shortcut) bölmesine geçin. Hedef (Target) bölümünde son virgülden sonra C:\ yazılı olduğunu göreceksiniz. İşte bu parametre Gezgin'in C:\ kök dizininde açılmasını sağlar. C:\ yerine C:\RAPOR gibi bir klasör yazarsanız Bu kısayol RAPOR klasörünü açacaktır. Masaüstünde bu tür birden fazla kısayol yaratarak çeşitli klasörlerinize kolayca ulaşabilirsiniz.

SİMGELERE YANAŞIK DÜZEN
Masaüstüne sağ fare tuşu ile tıklayıp menüden Simgeleri Diz komutunu seçtiğinizde tüm masaüstü simgelerinin eşit aralıklarla hizaya girdiğini biliyorsunuzdur. Ancak masaüstünüzü yoğun şekilde kullanıyorsanız simgeleri daha sık aralıklarla dizmek, veya simgelere uzun isimler verdiyseniz tam aksine geniş aralıklarla dizmek isteyebilirsiniz. İşte bu aralıkların boyutunu belirlemeniz mümkün: Masaüstüne sağ fare tuşu ile tıklayıp Özellikler'i seçin. Ekrana gelen diyalog kutusunda Görünüm bölmesine geçin; Öğe listesinde Simge Aralığı (Dikey) ve Simge Aralığı (Yatay) satırlarını seçin. Bunlardan birini seçtiğinizde Boyut kısmında simgelerin arasında kaç piksellik aralık bırakıldığını göreceksiniz. Buradan simge aralıklarını ayarlamanız mümkün. (Normalde yatay 60, dikey 43 piksel aralık bırakılmıştır.)

ŞİŞMAN KAYDIRMA ÇUBUKLARI
Windows 95 program pencerelerinizin sağında ve altında bulunan kaydırma çubuklarını herkes gibi siz de sıkça kullanıyor olmalısınız. Peki bu çubukların ve üzerlerindeki kaydırma düğmelerinin boyutu sizin için uygun mu? Değilse bunların boyutunu kendiniz belirleyebilirsiniz. Masaüstüne sağ fare tuşu ile tıklayıp Özellikler'i (Properties) seçin. Görünüm (Appearance) bölmesinde Öğe (Item) listesinden KaydırmaÇubuğu'nu seçin. Bu listenin hemen sağında piksel cinsinden kaydırma çubuğunun boyutunu göreceksiniz (' default' olarak 13 veya 16'dır). Bu rakamla oynayarak kaydırma çubuğunun boyutunu değiştirebilirsiniz. Öğe listesinde özelleştirebileceğiniz pek çok Windows masaüstü öğesi de bulabileceksiniz.

SÜRÜCÜLERİN DOĞRU YÜKLENİP YÜKLENMEDİĞİNİ NASIL KONTROL EDERSİNİZ?
Windows 95 açılırken donanım ve yazılımlarınızı çalıştırmak için gerekli bazı sürücüler yüklenir. Windows 95 açılışında karşılaştığınız pek çok sorun bu sürücülerin doğru yüklenememesinden kaynaklanır. Genelde bu hataların düzeltilmesi deneyim ister ama en azından sorunun nereden kaynaklandığını bulabilirsiniz. Hata çıktıktan sonra Windows 95 açılıyorsa Not Defteri programını, açılmıyorsa DOS'ta çalışan Edit gibi bir metin editör programını kullanarak C:\BOOTLOG.TXT dosyasını açın. Burada gördüğünüz ' LoadSuccess' satırları, o satırda belirtilen sürücünün doğru yüklendiğini, ' LoadFail' satırları ise o satırda belirtilen sürücünün doğru yüklenemediğini gösterir. Bunların bazıları soruna yol açmazlar; çünkü önceden kurup sildiğiniz yazılımlarla ilgili sürücülerin yüklenemediğini gösterirler. Yazılım yerinde olmadığına göre sürücünün yüklenememesi de soruna yol açmayabilir. Ancak ' LoadFail' olarak belirtilen bazı sürücüler veya dosyalar bulunamıyorsa hata mesajları almaya başlarsınız. Bu durumda bu sürücü dosyalarının yerinde olması veya Windows 95 açılırken bunların yüklenmemesi gerekir. Bu aşamada sorunu çözmek için deneyime ihtiyacınız var. Sanal aygıt sürücüleri VXD soyadını taşır. Bu dosyalar genelde C:\WINDOWS\SYSTEM dizininde veya kullanıldığı uygulamanın bulunduğu dizindedir. Bunlar bir şekilde silinmişse yerlerine koymanız veya uygulamayı tekrar yüklemeniz gerekir. Öte yandan sisteminizden sildiğiniz bir uygulamanın VXD sürücüsü hata mesajına yol açıyorsa, bu sürücüyü yükleyen satırı kaldırmanız gerekebilir. Bu satırı ise SYSTEM.INI dosyasında veya Registry'de bulacaksınız. Ancak bu işlem deneyim gerektirdiği için çok dikkatli olmanız gerekir. SYSTEM.INI ve Registry ayarları ile ilgili püf noktalarını bu yazımızda bulacaksınız.

LOGVIEW İLE SİSTEM KAYITLARINIZI KONTROL EDİN
BOOTLOG.TXT dosyasının yanı sıra donanım ve yazılımlarınızda problem olup olmadığı ile ilgili bilgileri tutan başka dosyalar da vardır. Deneyimli bir kullanıcıysanız bu dosyalardaki bilgiler de işinize yarayabilir. BOOTLOG.TXT dosyası ile birlikte bu dosyaları açan bir de program var: LOGVIEW.EXE. Bu program Windows 95 CD'sinin OTHER\MISC\LOGVIEW dizininde yer alıyor.

DOSYALARINIZI YENİDEN İLİŞKİLENDİRİN
Windows 95'e çeşitli programlar yüklediğinizde bu programların açabildiği dosyalar Kayıt Düzenleyici'de tanımlanır ve artık bu dosyaların üzerine çift tıklayarak hem programı hem de dosyayı açabilirsiniz. Öte yandan sisteminizde, farklı ihtiyaçlarınızı daha iyi yerine getirdiği için aynı kategoride farklı programlar kullanabilirsiniz. Örneğin Web tarayıcınız GIF dosyaları görüntüler, bir shareware olan PaintShop Pro ise bu dosyaları görüntülediği gibi üzerlerinde değişiklikler yapabilmenizi de sağlar. Oysa bir GIF dosyasının üzerine çift tıkladığınızda genelde son yüklediğiniz program açılır - tabii o dosyayı açabiliyorsa). Böyle bir dosyanın üzerine çift tıkladığınızda belirlediğiniz programın açılmasını veya her seferinde yine kendi belirlediğiniz farklı farklı programların açılmasını isteyebilirsiniz. Bir dosyayı açmasını istediğiniz programı belirlemek çok kolay:
<Shift> tuşunu basılı tutarken dosya üzerine sağ fare tuşu ile tıklayın ve menüden Birlikte Aç komutunu seçin. Ekrana gelen listede o dosyayı açmasını istediğiniz programı seçin. Listede yoksa Diğer düğmesine tıklayın ve programın çalıştırma dosyasını (genelde EXE soyadlı) seçip Tamam düğmesine tıklayın. Birlikte Aç diyalog kutusuna geri döndüğünüzde ' Bu türdeki dosyaları açmak için hep bu programı kullan'
seçeneğini işaretleyin ve Tamam düğmesine tıklayın. Artık bu türdeki dosyalara çift tıkladığınızda bu şekilde belirlediğiniz dosya açılacak. Ancak bir dosyayı çeşitli zamanlarda farklı farklı programlarda açmak istiyorsanız, sağ fare tuşu ile açılan Gönder menüsüne bu programların kısayolunu eklemenizi öneririz. Bu işlemi bir örnekle açıklayalım: BMP soyadlı dosyaları standart (' default' ) olarak Microsoft Paint ile, bazen de PaintShop Pro ile açtığımızı varsayalım. Programın kısayolunu Gönder menüsüne eklemek için WINDOWS\SEND TO klasörünü açın. Klasör penceresinin içine sağ fare tuşu ile tıklayıp menüden Yeni*Kısayol komutunu çalıştırın. Ekrana gelen diyalog kutusunda Gözat düğmesine tıklayın ve söz konusu programın çalıştırma dosyasını bulun (buradaki örneğimizde PSP.EXE). Tamam düğmesine tıklayıp tekrar Kısayol Yarat diyalog kutusuna döndüğünüzde kısayolunuza bir isim vererek işlemi tamamlayın. Böylece bir dosya üzerine sağ fare tuşu ile tıklayıp Gönder menüsünden istediğiniz programın kısayolunu seçerek dosyanın bu programla açılmasını sağlayabilirsiniz.

DOS UZANTILARINI GÖRÜNTÜLEYİN
Acemi kullanıcılar genelde Windows 95'i ilk kurulduğu haliyle kullanırlar ve fazla özelleştirmezler. Ancak usta kullanıcı olma yolunda ilerlemek istiyorsanız dosyalarla boğuşmayı da öğrenmelisiniz. İlk kurulum sonrasında Windows 95 dosya soyadlarını (DOS uzantılarını) göstermez. Öte yandan ustalaşmak isteyen bir kullanıcı bu dosya soyadlarını sık sık kullanacaktır. Örneğin C:\ dizini altında MSDOS.DOS, MSDOS.Ñ- ve MSDOS.SYS adında üç dosya vardır. Bunların soyadları görüntülenmezse hepsi MSDOS olarak görünür. Oysa deneyimli bir kullanıcı Windows'u özelleştirmek veya bazı sorunları gidermek için MSDOS.SYS dosyasını Not Defteri ile açıp bazı değişiklikler yapmak isteyebilir. İşte bu her eve lazım dosya uzantılarını görüntülemek için herhangi bir Bilgisayarım penceresi açın; Görünüm Seçenekler komutunu çalıştırıp Görünüm bölmesine geçin. Burada ' Kayıtlı dosya türlerinin MS-DOS dosya uzantılarını gizle' seçeneğindeki işareti kaldırın. İstiyorsanız ' Tüm dosyaları göster' seçeneğini de işaretleyebilirsiniz. Böylece çeşitli sistem dosyalarını da görebilirsiniz.

BİRDEN FAZLA DİSKETE KOPYALAMAK
Bir disketi başka bir diskete kopyalamak istiyorsunuz ve sadece tek bir disket sürücünüz mü var? Aslında biraz saçma bir soru bu, çünkü zaten günümüzde hemen hemen bütün bilgisayarlarda tek bir disket sürücüsü bulunuyor. Windows 95 altında bir tek sürücü kullanarak bir disketi diğerine kopyalamak oldukça kolaydır. Bütün ihtiyacınız olan bir orijinal disket bir de hedef diskettir.
Kopyasını çıkartacağınız disketi sürücüye takın, Bilgisayarım simgesine çift tıklayın, ekrana gelecek olan penceredeki disket sürücü simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Açılan menüden disket kopyala komutunu çalıştırın. Komut çalışınca ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Başlat düğmesine basın. Windows 95 önce birinci disketin tamamını okuyacaktır. Daha sonra da sizden ikinci (hedef) disketi takmanız istenecektir. Orijinal disketi çıkartın ve hedef disketi sürücüye yerleştirin. Tamam düğmesine basın. Orijinal disketin içeriği hedef diskete yazılacaktır.

ÇÜRÜK DOSYALARI AYIKLAYIN
Bir klasörde bir dosya dışında tüm dosyaları mı seçmek istiyorsunuz? Ya da ikisi dışında hepsini? Belki de üçü dışındakileri... O zaman Windows 95'in Seçimi Evir (Invert Selection) komutu tam size göre. Tek yapmanız gereken ' çürük dosyaları' birer birer seçip sonra ' Düzen' menüsünden Seçimi evir komutunu çalıştırmak. Bunu yaptığınızda daha önce seçtiğiniz dosyalar dışında tüm dosyalar seçili duruma gelecektir. Windows 3.x, belirli özelliklere sahip dosyaları seçmek için Dosya Yöneticisi filtre özelliğine sahipti. Windows 95'te bu özellik yok, ancak klasör pencereleri, Gezgin penceresi ve Bul komutu aradığınız dosyaları bulup seçmenizi kolaylaştırıyor.
Klasör ve Gezgin Pencerelerinde Görünüm*Ayrıntılar komutuna tıkladığınızda, dosyaların listelendiği pencere üzerinde bir çubuk görünür ve burada dosya adı, türü, boyutu gibi başlıklar altında dosyalarınızın tüm özellikleri sergilenir. Tür başlığına tıkladığınızda o klasördeki dosyalar soyadlarına göre alfabetik sıraya dizilirler.
Böylece istediğiniz türdeki dosyaları seçmeniz kolaylaşır. Başlat menüsündeki Bul komutu ise (klavye kestirmesi F3) disk sürücülerinizde veya klasörlerinizde detaylı araştırma yapmaya izin verir. Örneğin Ad kısmına wav yazarsanız MWAV.EXE, MWAV.HLP, SOUND.WAV gibi içinde WAV geçen tüm dosyaları bulursunuz. Burada joker karakterleri kullanmayı bilmek gerekir. Joker karakterler * (asteriks) ve ? (soru işaretidir).
Örneğin Ad kısmına *.WAV yazdığınızda, arama yaptığınız sürücü veya klasör içinde soyadı WAV olan tüm dosyalar bulunur. Yani, * işareti bir ya da daha fazla karakter için joker olarak kullanılabilir. Soru işareti ise tek bir karakter yerine joker olarak kullanılır. Örneğin SYSTEM.DA? dosyasını arattığınızda sadece SYSTEM.DAT ve SYSTEM.DA0 dosyaları bulunur.

TEMP KLASÖRLERİNDE TEMİZLİK
Windows 95 Not Defteri ile AUTOEXEC.BAT dosyasını açarsanız, SET TEMP=C:\TEMP satırını göreceksiniz. Windows 95 altında bir program çalıştırıp bir dosya açtığınızda, sisteminiz bazı bilgileri bellekten okumamak için, C:\TEMP dizini altında (veya AUTOEXEC.BAT dosyasında belirtilen başka bir dizin altında) TEMP soyadlı geçici dosyalar oluşturur ve gerek duyduğu bilgileri bu dosyalardan okur. Normalde dosyaları kapattığınızda bu dosyanın silinmesi gerekir; ancak çeşitli durumlarda bu dosyalar silinmeyebilir ve sabit diskinizde boşuna yer işgal etmeye devam eder. Uzun süre TEMP klasörü ile ilgilenmezseniz bu dosyalar birikir ve sabit diskinizde büyük bir yer işgal etmeye başlar. Bu nedenle ara sıra TEMP klasörünüzü kontrol edip burada biriken dosyaları silmelisiniz. Silme işlemi sırasında bazı geçici dosyalar kullanılıyor olabilir. Windows 95 bunları silmenize zaten izin vermeyeceği için TEMP klasöründe yapacağınız bir temizlik harekatının hiçbir sakıncası yoktur.

WEB TARAYICINIZIN ÖNBELLEĞİNDE TEMİZLİK
Internet erişiminiz varsa başka TEMP klasörlerinin de bulunduğunu unutmayın. Örneğin e-mail mesajlarının ilişiğinde gelen dosyaları açtığınızda bu dosyalar hem e-mail ilişiğinde kalırlar hem de WINDOWS\TEMP klasörü altına kopyalanırlar. E-mail mesajlarınızı saklıyorsanız, WINDOWS\TEMP klasöründe yaratılan kopyaları da silebilirsiniz. Sabit diskin dolmasına yol açan diğer bir durum da Web tarayıcınızın ' cache' inde (önbelleğinde) biriken dosyalardır. Ziyaret ettiğiniz Web sayfalarındaki resimler bile diskinizde saklanır. Örneğin Microsoft Internet Explorer, Windows klasörü altında Temporary Internet Files adlı bir klasör yaratarak bu dosyaları orada saklar. Böylece bu siteleri tekrar ziyaret ettiğinizde bilgiler önbellekten okunur ve sayfalar hızlı gelir. Öte yandan Web tarayıcınız için sabit diskinizde ayırdığınız alana bağlı olarak bu dosyalar zamanla 200-300 MB boyutuna ulaşabilir.
Bu yüzden sabit diskinizde yer açmak için zaman zaman geçici Internet dosyalarını silmekte fayda vardır. Bu dosyalar çok sayıda olduğu için, ilgili klasörü açıp hepsini silmek çok zaman alır. Bunun yerine Web tarayıcınızın önbellek temizleme komutunu kullanabilirsiniz. Microsoft Internet Explorer'da Wiew*Options*Advanced bölümüne girip Temporary Internet Files kısmında Settings düğmesine tıkladığınızda geçici Internet dosyaları için diskinizde ayrılan alanı görebilir ve Empty Folder düğmesine tıklayıp bu dosyaları temizleyebilirsiniz. Netscape Navigator'de ise Options*Network Preferences*Cache kısmında Clear Disk Cache Now düğmesine tıklamanız gerekir.

GEREKSİZ DOSYALARI KOLAYCA BULMAK
Sabit diskinizde az yer kaldığından yakınıyor ve gereksiz dosyaları kolayca bulup onları yok etmek için sabırsızlanıyorsanız Windows 95'in Find fonksiyonunun da yardımıyla, zamana göre aratma yapabilir ve artık ' küflenmiş' dosyaları bulabilirsiniz. DOS komut satırında yazacağınız aşağıdaki komut, sabit diskteki en eski dosyalardan en yeni dosyalara kadar bir sıralama yapacak ve bunu daha sonra okumanız için liste.txt adlı bir dosyaya yazacaktır.
Dir C:\ /s /v /o:a > liste.txt
Bu dosyayı WordPad ile veya DOS'un EDIT programı ile açabilirsiniz.

DOSYA LİSTELERİ YAZICIYA NASIL GÖNDERİLİR?
Windows'un başından beri önemli eksikliklerinden biri, klasörlerin (dizinlerin) içindeki altklasör ve dosyaların listesini yazıcıya göndermemizi sağlayacak bir komut içermemesidir. Oysa böyle bir komut, sistemlerine sürekli yeni programlar ekleyen, yeni belgeler yaratan, klasörleri içinde ne var ne yok sürekli bilmek isteyen usta kullanıcıların çok işine yarardı. Ancak üzülmeyin: DOS'un ve Windows 95'in bazı özelliklerini birleştirerek ve bir yığın dosyası kullanarak bunu yapmanız mümkün:
Windows altında bir DOS penceresi açın ve yığın dosyasını oluşturacağınız dizine geçin (örneğin C:\WINDOWS). Sonra sırasıyla şu komutları yazın::
copy con pdiz.bat
Bu komuttan sonra Enter tuşuna basın; şimdi pdiz.bat adlı bir yığın dosyası açıldığı için yazdığınız her şey bu dosyaya eklenecek. Daha sonra şu komutu yazıp Enter tuşuna basın:
dir > lpt1
Burada lpt1 yazıcınızı gönderdiğiniz portun ismi. Genelde bu port LPT1 olur; ancak Windows 95 ortamında ağa bağlı bir yazıcıyla çalışıyorsanız, bu yazıcının yolunu yazmanız gerekebilir. Örneğin PC World'de yazıcımız print_server isminde bir sunucuda hp olarak tanımlı olduğu için biz aşağıdaki komutu kullandık:
dir > \\print_server\hp
Bu komuta çeşitli parametreler eklemek mümkün. Örneğin /og parametresi yazıcı çıkışında klasörlerin en başa dizilmesini sağlar.
Daha sonra echo yazıp bir boşluk verin ve ardından Ctrl+L tuşlarına basın. Bir boşluk daha verip tekrar > lpt1 yazın (yazıcı portunuz yine farklı olabilir) Ekranda aşağıdaki gibi bir komut satırı görünecek:
echo ^L > lpt1
Enter tuşuna basın. Son olarak Ctrl+Z tuşuna ve dosyanın kaydedilmesi için Enter tuşuna basın. Artık DOS penceresini kapatabilirsiniz. Şimdi sıra bu yığın dosyasını Windows 95 altında kullanabilmek için yapılacak işlemlere geldi.
Herhangi bir Bilgisayarım (My Computer) penceresi açıp Görünüm*Seçenekler (View*Options) komutunu çalıştırın.
Açılan diyalog kutusunun Dosya Türleri (File Types) bölmesine geçin ve listede Dosya Klasörü'nü (File Folder) seçin. Sırasıyla Düzenle (Edit) ve Yeni (New) düğmelerine tıklayın. Eylem (Action) bölmesine ' Klasörü Yazdır' yazın (tırnak işaretlerini kullanmayın). ' Eylemi yürütmek için kullanılan uygulama' (' Applications used to perform action' ) bölümüne yığın dosyanızın yolunu yazın (buradaki örnekte c:\windows\pdiz.bat).
Tamam düğmesine tıklayıp tüm açık diyalog kutularını kapatın. Artık Bilgisayarım veya Gezgin pencerelerinde bir klasör üzerine sağ fare tuşu ile tıkladığınızda açılan menüde Klasörü Yazdır komutunu göreceksiniz. Bu komut seçtiğiniz klasörün içeriğini yazıcıya gönderecek.

KAYIT DÜZENLEYİCİ NASIL YEDEKLENİR
Kayıt Düzenleyici'ye ait veri dosyaları SYSTEM.DAT ve USER.DAT adını taşır. Bu dosyalar C:\WINDOWS dizininde (veya Windows 95'in kurulu olduğu dizinde) yer alır. Windows 95 bu dosyaların yedeklerini otomatik olarak alır ve SYSTEM.DA0 ve USER.DA0 adları ile saklar. Tabii bu yedekler Windows 95'in her başarılı açılışında alınır. Herhangi bir nedenle Kayıt Düzenleyicisi'ne eklenen veriler hataya yol açıyorsa Windows bu yedekleri kullanarak sistemi çalışır hale getirir. Öte yandan bazı programlardaki uyuşmazlıkların veya ' bug'ların etkisi sonradan ortaya çıkabilir. Bu nedenle Windows'un otomatik olarak aldığı yedeklere güvenmeyebilirsiniz. Bu yüzden söz konusu iki dosyanın yedeğini kendiniz almak isteyebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yedekleri doğru zamanda almanızdır. Örneğin eski tarihli yedekler, o zaman zarfında yüklediğiniz ve doğru çalışan programlarla ilgili bilgileri içermeyecektir. Bu yüzden riskli olduğunu düşündüğünüz programları (örneğin Internet'ten download edilen bir shareware) yüklemeden önce bu iki dosyanın yedeğini almanız önerilir. Program, Windows 95'in açılışında soruna yol açılıyorsa aldığınız yedekleri C:\WINDOWS dizinine geri yükleyebilirsiniz.
Herhangi bir nedenle Windows 95 açılmıyorsa ve otomatik yedekleri kullanma işlemini yapamıyorsa bu işlemi DOS ortamında elle yapmanız gerekebilir. DOS ortamına geçmek için Windows 95 başlarken F4 tuşuna basabilir veya bu da işe yaramıyorsa bir sistem disketi kullanabilirsiniz. DAT veya DA0 soyadlı dosyalar salt okunur ve gizli dosyalardır. Bunların üzerinde işlem yapabilmek için bu dosyaların bu özelliklerini değiştirmeniz gerekir. Bunun için DOS'un ATTRIB komutundan ve yararlanacaksınız. Registry yedeklerini almak için Başlat/Oturumu Kapat/Bilgisayarı MS-DOS Kipinde Başlat komutlarını seçerek DOS komut satırına geçin (Registry dosyalarını Windows içinden değiştirmeyin). DOS komut satırında WINDOWS dizinine geçin ve aşağıdaki komutları çalıştırın:
attrib -r -s -h system.da?
attrib -r -s -h user.da?
copy system.da? c:\yedek
copy user.da? c:\yedek
attrib +r +s +h system.da?
attrib +r +s +h user.da?
Dosyaların yedeklerini c:\yedek dışındaki bir dizine de alabilirsiniz. Registry yedeklerini sık sık almayı planlıyorsanız bu komutları içeren bir yığın dosyası (batch file) da yaratabilirsiniz.
Artık Windows Registry'de hataya yol açan bir değişiklik olduğu zaman yukarıda açıkladığımız gibi tekrar DOS komut satırına geçip yedek dosyalarınızı Windows dizinine kopyalayabilirsiniz.

KAYIT DÜZENLEYİCİ VERİLERİNİ BULMAK
Kayıt Düzenleyici'nin Windows 95 ve üzerinde yüklü programlarla ile ilgili pek çok bilgiyi içerdiğini belirtmiştik. Bu bilgiler üzerinde değişiklikler yapmak
için ne yaptığınızı iyi biliyor olmanız gerekir, ancak istediğiniz bazı değişiklikleri akıl yürüterek de gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin Sistem Özellikleri/Genel bölümünde Windows 95 kullanıcı isminiz ve şirketinizin adı yazar. Bu bilgileri Windows 95'i kurarken girersiniz. Herhangi bir nedenden dolayı bu bilgileri değiştirmek isterseniz Windows 95'i tekrar kurmanıza gerek yok; çünkü bu bilgiler de Registry'de tutuluyor. ' Peki yüzlerce klasör arasında isim bilgilerime nasıl ulaşacağım?' diyorsanız, kolayı var: Kayıt Düzenleyici'nin sol bölmesinde Bilgisayarım klasörünü seçili duruma getirin, Düzen Menüsünden Bul komutunu çalıştırın (veya Ctrl+F tuşlarına basın). Aranan kısmına aradığınız bilgiyi girin. Örneğin benim Sistem Özellikleri/Genel bölümünde görünen kullanıcı adım Volkan Ersoy olduğu için buraya Volkan Ersoy yazıyorum. Sonrakini Bul düğmesine tıkladığınızda bu sözcük aranacak. Elbette bu ismi pek çok yere girmiş olabilirsiniz (her tür uygulamayı yüklerken, networke bağlıysanız kullanıcı adını tanımlarken vs.). Bu yüzden bulunan kaydın sizin istediğiniz kayıt olduğundan emin olun. Kayıt Düzenleyici penceresinin en altındaki çubukta kaydın hangi klasörde yer aldığını göreceksiniz.
Örneğin Bilgisayarım\HKEY_CURRENT_USER\ Software\Microsoft\Excel\7.0\Microsoft Excel klasöründe bulunan Volkan Ersoy değeri bana Excel 7.0'ı kurarken girdiğim kullanıcı ismini gösteriyor. Düzen menüsünden Sonrakini Bul komutuna tıklayarak (veya klavyeden F3 tuşuna basarak) Windows 95'i kurarken yazdığım kullanıcı ismimi aramaya devam ediyorum. Birkaç kez F3 tuşuna bastıktan sonra aradığımı Bilgisayarım\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version klasöründe, Registered Owner adı altında buluyorum. Yanında yazan Volkan Ersoy verisini değiştirmek için Registered Owner üzerine çift tıklıyorum ve açılan pencerede ' Değer verisi' kısmına Volkan Ersoy yerine istediğim başka bir kullanıcı ismini yazıyorum. Artık Windows 95 Sistem Özellikleri/Genel bölümünde yeni yazdığım kullanıcı ismi görünecek.

Kalıcı Pencere Ayarları. Program Yöneticisi veya Dosya Yöneticisi'ni özelleştirdiğinizde, kalıcı olabilmesi için yeni ayarlarınızı kaydetmelisiniz. Önce, Seçenekler/Çıkışta Ayarları Kaydet'in seçili olmadığından emin olun. Sonra tuşuna basılı tutarak her iki pencerenin de sol üst köşesindeki denetim kutusuna çift tıklayın. Bir dahaki sefer Program veya Dosya Yöneticisini açtığınızda sizin istediğiniz gibi görünecekler.

Kaybettiğiniz Simgeleri Geri Çağırma. Eğer kazara bazı Program Yöneticisi ikonlarını sildiyseniz, Dosya/Çalıştır'da komut satırına setup /p yazın ve Tamam'a tıklayın. Böylece Program Yöneticisi'nin orijinal ikonları geri gelecek. Bu işlemden sonra oluşan bazı çift ikonları silmeniz gerek, ancak silmek, yeniden oluşturmaktan çok daha kolay.

Sık Kullanılan Dosyalara Hızlı Erişim. Düzenli olarak kullandığınız dosyalar için kısayollar yaratarak zamandan kazanabilirsiniz. Sağ fare tuşu ile dosyayı masaüstüne sürükleyin, çıkan menüden Kısayol Yarat'ı seçin, işlem tamam.

Simge Durumunda Başlatma. Windows'un otomatik olarak başlangıç menüsünde yer alan uygulamaları simge durumuna küçültmesini sağlayabilirsiniz. Windows 3.1'de simgeyi seçin, Özellikler kutusunda Simge Durumunda Çalıştır'ı işaretleyin ve Tamam'ı tıklayın. Windows 95 ve NT'de ise simge üzerine sağ fare tuşu ile tıklayın, Özellikleri seçin, Kısayol'a tıklayın. Buradaki Çalıştır menüsünden Simge durumuna küçültülmüş'ü (Minimized) seçin.

Disket Sürücüsüne Masaüstünden Erişim. Disket sürücüsüne hızlı erişim için masaüstünde bir kısayol yaratabilirsiniz. Windows Gezgini'nden ya da Bilgisayarım'dan disket sürücüsünü sağ fare ile masaüstüne sürükleyip Burada Kısayol Yarat'ı seçin. Böylece bir kaç pencere açarak disket sürücünüze ulaşmaktan kurtulacaksınız.

Diskete Kolay Aktarım. Bir dosyaya sağ fare tuşu ile tıkladığınızda çıkan menüde yer alan Gönder, A sürücüsüne kolay aktarım yapmanızı sağlar. Bu dosyaları taşımak için Not defteri ile açtığınız belgeye @move %1 a: satırını yazın ve Floppy move.bat adıyla c:\Windows\SendTo klasörünün içine kaydedin.

Hızlı Açılış. Çalışmaya daha çabuk başlamak ister misiniz? Öyleyse Windows başlarken tuşunu basılı tutun, böylece Başlangıç Grubu' nda bulunan uygulamaların yüklenmesini önleyerek Windows'un açılışını hızlandırabilirsiniz.

Müzik CD'lerinizi Tanıtın. Eğer eski model CD-ROM sürücünüz, otomatik olarak müzik CD'lerini algılayamıyorsa, en azından bu işlemi yarı otomatik duruma getirebilirsiniz. Masaüstü'ne sağ fare tuşu ile tıklayın, Yeni/Kısayol'u seçin. Komut satırına c:\windows\cdplayer.exe /play yazın. İleri'ye tıklayın, kısayola bir isim verin ve işlemi bitirin. Artık CD'nizi yuvasına koyup kısayol'a çift tıklamanız yeterli.

İyi Bir İmleç Yaratmak. Fare işaretleyicinizi daha eğlenceli bir hale getirmek mi istiyorsunuz? Başlat/Denetim Masası'nda Fare'ye çift tıklayın ve Göstergeler'e gelin, değiştirmek istediğiniz imleci işaretleyin. Gözat'a tıklayarak dönüştürmek istediğiniz tip üzerine çift tıklayın . Uygula veya Tamam'a tıklayarak ayarlarınızı kalıcı duruma getirin.

Klasörler Arası Geçiş. Fare yerine klavye kullanmayı tercih edenlerden misiniz? Gezgin içinde, istediğiniz dosya veya klasöre ilk birkaç harfini hızlıca yazarak kolayca geçiş yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta mümkün olduğunca hızlı yazmanız. Çünkü yavaş yazdığınız takdirde Windows, yazdığınız ikinci harf ile başlayan dosyalara geçiş yapacaktır.

Paint İle Ekran Görüntüsü. Dosya Yöneticisi ya da Gezgin ekranının görüntüsünü ve yazıcı çıktısını mı almak istiyorsunuz? tuşuna basın, sonra Microsoft Paint'i açarak (Paintbrush) Düzen/Yapıştır'ı seçin ve yazıcıya yollayın.

. Zil Çalabilir mi? Kazara , veya tuşlarına bastığınız oluyor mu? Basılı duruma geldiklerinde ikaz sesi çıkartmalarını istiyorsanız, Denetim Masasına gidin, Erişebilirlik Özellikleri'ni açın, Geçiş Tuşlarını Kullan seçeneğini işaretleyin, daha sonra Tamam'a tıklayın.

Arama ve Saklama. Eğer Windows'un işlevini çoğunlukla birbiriyle ilişkili dosyaları aramak için kullanıyorsanız (örneğin geçen ay kaydettiğiniz tüm dosyaları C:\VERİ klasörüne toplamak istiyorsanız), arama sonuçlarınızı daha sonra tekrar kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Bunun için, istediğiniz dosyayı aratıp sonucu aldıktan sonra Dosya/Aramayı Kaydet'i seçmeniz yeterli. Windows, masaüstüne sizi bu sonuca ulaştıran bir kısayol yerleştirecek.

Gezgin ile Rahat Geçiş. Açık bir klasör ile Gezgin arasında geçiş yapmak, klasörler arasında gezinmenin de etkili bir yoludur. Gezgin görünümüne geçmek için, açık pencerenin sol üst köşesindeki simgeye sağ fare tuşu ile tıklayarak, çıkan menüden Araştır'ı seçebilirsiniz.

Kaptanın Seyir Defteri. Not Defteri'nizi tarih ve saat gösteren bir günlük haline çevirebilirsiniz. Yapılacak işler listesi ya da e-mail kayıtları gibi kullanışlı bir araç haline dönüştürmek için, Not Defteri'nde açtığınız sayfanın ilk satırına sadece .LOG yazın. Bilgileri girdikten sonra dosyayı kaydedip çıkın. Daha sonra aynı dosyayı açtığınızda, Not Defteri'nin her oturuma tarih-saat kaydettiğini göreceksiniz.

Çifte Boot. Windows 95 ve Windows NT'yi aynı sistem üzerinde kullanıyorsanız, 95 altında kurulum yaptığınız uygulamaların NT'de çalışmadığını farketmişsinizdir. Bu sorunu düzeltmenin en kolay yolu, Windows 95 System klasörünüzün adresini, NT'ye tanıtmak. NT'de, My Computer'a sağ fare ile tıklayın Properties'i seçin ve Environment'ı açın. System Variables liste kutusunda Path üzerine tıklayın. Pencerenin en altındaki Value kutucuğundaki son &'nin devamına Windows 95 System klasörünüzün adresini yazın. Değişikliklerin kaydedilmesi için OK'yi seçin.

Uygulamaları Tuşlarla Çalıştırmak

Windows 95 altında programları Başlat menüsünde aramak bulmak ve çalıştırmak bazen oldukça can sıkıcı bir hale gelebiliyor. Özellikle de kullanmakta olduğunuz programların sayısı arttığında ve menüler iç içe geçmeye başladığında hayatınızdan bezebiliyorsunuz. Bir uygulamaya bir kısayol tuş kombinasyonu atamak için önce uygulamanın simgesini bulmanız gerekli. Bunun için Başlat * Ayarlar * Görev çubuğu * Başlat Menüsü Programları * Gelişmiş komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan Gezgin penceresinde aradığınız simgeyi bulun ve tuşuna basılı tutarak simgeye çift tıklayın. Böylece o simgenin Özellikler diyalog kutusu ekrana gelecektir. Bu diyalog kutusunun kısayol sekmesine gelin.

Bu sekmede yer alan Kısayol Tuşu bölümünde programı çalıştırmak istediğiniz kısayol tuş kombinasyonuna basın. Bu diyalog kutusunda esc, enter, tab, space, print screen veya backspace dışındaki bütün tuşları kullanabilirsiniz.

Not: Uygulamaların hangi şekilde açılacağını (ekranı kaplamak, simge durumuna küçülmek vs..) da bu sekmedeki diğer ayarları kullanarak belirleyebilirsiniz.

 

DOS Oturumlarında Maksimum Bellek

Windows 95 altında açılan bir DOS oturumunda DOS programlarının maksimum yerleşik bellek kullanabilmesi için herhangi bir metin editörü örneğin Notepad kullanarak SYSTEM.INI dosyasını açın. Dosyanin [386Enh] bölümüne gelin ve bu bölüme

LocalLoadHigh=1

satırını ekleyin. Bilgisayarı kapatıp açın. Kullanabileceğiniz yerleşik bellek miktarı artacaktır.

 

Sayısal Görüntüleri Görüntülemek

Windows 95’in Hızlı Görüntüleme (Quick View) seçeneğini kullananlar bilirler, bu program özellikle sayısal görüntü dosyalarının üzerinde pek de fazla verimli çalışmamaktadır. Bu konuda şikayeti olanlardan biri iseniz size hemen sabit diskinizdeki bütün grafik dosyalarınızı görüntüleyecek bir program önerelim: PolyView. Windows 95 ve Windows NT uyumlu 32 bit’lik bir progam olan PolyView hem BMP, GIF, JPEG, TIFF ve Kodak PhotoCD görüntülerini ekrana getirebiliyor hem de kullanıcılarına bu resimler üzerinde ufak tefek rötuşlar yapabilme imkanı veriyor. PolyView ile slayt şovları da düzenleyebiliyor, bir resim listesi hazırlayıp bu resimlerin ekranda sıra ile görüntülenmelerini sağlayabiliyorsunuz. Şu andaki sürümü sadece BMP ve JPEG formatında kayıt yapabiliyor fakat pek yakında programın bu tür yeteneklerinin artırılacağı da söylenmekte. PC World BBS’in PCW006 alanından temin edebileceğiniz PolyView 20$’lık bir shareware program. Program hakkında daha fazla bilgi almak veya kayıtlı kullanıcısı olmak için PolyView@kagi.com e-mail adresine müracaat edebilirsiniz.

 

Kendi Simgelerinizi Kendiniz Yaratın

Windows 95 ile birlikte bir sürü normal ve hareketli simge geliyor. Ancak bu bile simgeleri çok seven kullanıcılar için yetersiz olabilir. Bunun için de yapılması gereken bir şeyler var diye düşündük ve Internet’te ufak bir tura çıktık. Karşımıza MICROANGELO çıktı. Bu shareware program içinde üç ayrı modül geliyor. Bu modüllerden birincisi BROWSER. BROWSER simge içeren dosyaları yani EXE, DLL ve ICO soyadlı dosyaları araştırıyor ve bu dosyaların içindeki simgeleri ekranda gösteriyor. Diğer modül olan STUDIO ile simgeleri düzenleyebiliyor, yeni simgeler yaratabiliyorsunuz. Son modül LIBRARIAN ise simgeleri dosyalar halinde organize etmeye, bir simge kütüphanesinden diğerine simge taşımaya yarıyor. Bu shareware programa kayıt ücreti 60 dolar. Eğer modeminiz varsa dosyayı PC World BBS’in PCW006 alanında MUANGELO.EXE adı altında bulabilirsiniz.

 

CD-ROM Sürücünüz Kaç Hızlı

Windows 95 CD-ROM sürücülerin kaç hızlı olduğunu genelde kurulum aşamasında doğru olarak buluyor ancak yine de eğer CD-ROM üzerinden çalıştığınız multimedia uygulamalarının performansından memnun değilseniz, sorunun CD-ROM’un Windows 95 tarafından yanlış tanımlanmasından kaynaklanıp kaynaklanmadığına bir bakmakta fayda var. alt tuşuna basılı tutarak masaüstünde üzerinde Bilgisayarım yazan simgenin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Başarım bölümüne gidip oradaki dosya sistemi düğmesine basın. Dosya sistemi özellikleri diyalog kutusunun CD-ROM bölümüne gelin. Buradaki ayarları bir kontrol edin. Yanında “erişim desenini en iyi hale getir” yazan listeden CD-ROM sürücünüz için en uygun olanı (eğer Windows 95 yanlış bulmuşsa) seçin. CD-ROM sürücüleri önbelleklemek yöntemi ile de CD-ROM performansını artırmak mümkündür. Aynı diyalog kutusunda ek ara bellek boyutu ayarının en büyük değere ayarlanmış olduğundan emin olun.

 

Açılış Logosunu Atlatmak İçin

Bilgisayarınız açılırken Windows 95'in logosunun görüntülenmesini istemiyorsanız "Windows 95 Başlıyor..." yazısı çıktığında ESC tuşuna basınız.

Öncelikle Güvenlik

Eğer Windows 95'inizin güvenli modda açılmasını istiyorsanız "Windows 95 Başlıyor yazısını görür görmez F5 tuşuna basın. Güvenli kip Windows 95'e yüklenen aygıt sürücülerinin atlatılmasını sağlayıp zor bir durumda bilgisayarınızın açılabilmesini sağlar. Eğer Güvenli Kip'i kullanmanıza rağmen Windows'unuz yine de çalışmıyorsa Shift + F5 tuş kombinasyonunu kullanarak Güvenli Kip'te bir DOS oturumu açabilirsiniz.

Gereksiz Dosyaları Kolayca Bulmak

Sabit diskinizde az yer kaldığından yakınıyor ve gereksiz dosyaları kolayca bulup onları yok etmek için sabırsızlanıyorsanız Windows 95'in Find fonksiyonunun da yardımıyla, zamana göre aratma yapabilir ve artık "küflenmiş" dosyaları bulabilirsiniz. Aşağıdaki komut sabit diskteki en eski dosyalardan en yeni dosyalara kadar bir sıralama yapacak ve bunu daha sonra okumanız için liste.txt adlı bir dosyaya yazacaktır.

Dir C:\  /s /v /o:a >  liste.txt

Yarattığınız bu dosyayı daha sonra EDIT Liste.Txt yazarak okutyabilirsiniz.

Domino Efekti!

Aynı anda bir grup dosyanın "Özniteliklerini" (Attribute) değiştirmek için. Windows Gezginini açın ve niteliklerini değiştirmek istediğiniz dosyaları Shift tuşunu kullanarak seçin. Daha sonra sağ fare tuşundan "Özellikler" seçeneğini seçin. İstediğiniz değişiklikleri yaptıktan sonra Tamam düğmesine basın. Yaptığınız değişiklikler seçtiğiniz tüm dosyalar için geçerli olacaktır. -

 

Modeminiz Gerçek Hızında Çalışıyor mu?

Yeni modeminizin gerçekten yeteri kadar yüksek performans verip vermediğini ölçebiliyor musunuz? Windows 95'in araç çubuğunda modem durumunu gösteren düğmeler sadece alınan/verinin miktarını gösteriyor ancak saniyede transfer edilen veri miktarını ölçemiyor. Ufak bir kızılderili numarası ile modeminizin saniyede ne kadar veri transfer ettiğini şipşak öğrenebilirsiniz.
Önce sisteminize (eğer hala kurmadıysanız) Sistem Monitörü uygulamasını kurmalısınız. Bunun için Denetim Masasına gelin, buradan Program Ekle/Kaldır seçeneğine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Windows Kur bölümüne gelin, buradaki listeden Donatılar seçeneğinin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan listede Sistem Monitörü seçeneğini seçili hale getirin. İki kere Tamam düğmesine basın, Windows 95'in istediği disket veya CD-ROM'u verin. Sistem Monitörü artık kurulmuş durumdadır. Başlat*Programlar*Donatılar*Sistem Araçları menüsünden kontrol edebilirsiniz.
Şimdi sıra modeminizin bilgilerini Sistem Monitörüne bağlamaya geldi. Yine Denetim Masasına girin, buradan Modem seçeneğinin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda izlemek istediğiniz modemi seçin (bazı sistemlerde birden fazla modem kurulmuş olabilir). Özellikler düğmesine basın ve ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Bağlantı bölümüne gidin. Burada Gelişmiş düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda "Bir Günlük Dosyasına Kaydet" seçeneğini Aktif hale getirin. Tamam ve Kapat düğmelerine basarak açık olan diyalog kutularını kapatın. Günlük dosyasının Sistem monitörü tarafından farkedilmesi için Internet bağlantınızı yapın.
Daha sonra Sistem Monitörünü çalıştırın. Düzen menüsünden Öğe Ekle komutunu çalıştırın. Buradaki listenin sol tarafından izlemek istediğiniz modemi sağ tarafında da hem gelen hem de giden bayt sayısını seçili duruma getirin. Tamam düğmesine basın. Artık Sistem Monitörünüz modemden bir bilgi transferi yapıldığında (örneğin bir web sayfası yüklendiğinde) ekranda saniyede tranfer edilen bayt sayısını gösterecektir. Sistem monitörünün ekran görüntüsünü istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

25 Soruda Windows 95Windows 95 '

1) BELGELER MENÜSÜ NASIL TEMİZLENECEK?
Başlat menüsünün Windows 95 kullanıcılarına yaptığı en büyük kıyak hiç şüphesiz en son açılan bir dizi belgeyi aklında tutması ve Belgelerim isimli bir menüden erişilebilir kılması. Pek çok kullanıcı uzun bir süre Windows 95 kullandıktan sonra en son açılan belgelerin yer aldığı belgeler menüsünün nasıl temizleneceğini merak ediyor.

YAPILACAK olan işlem basit: Başlat menüsünden Ayarlar * Görev Çubuğu komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Başlat Menüsü Programları bölümüne gidin. Temizle düğmesine basın. Belgeler menüsü temizlenecektir. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

2) BİRDEN FAZLA DOSYAYI KLAVYE İLE SEÇMEK
Windows 95 klasörlerinin içinde birden fazla dosyayı seçmek fare ile oldukça kolaydır. Bütün iş Ctrl tuşuna basılı tutarak seçilmek istenen dosyaların üzerine birer kere tıklamaktan ibarettir. Kullanıcı yatıp kalkıp aynı işlemin klavye ile nasıl yapılabileceğini merak etmektedir.

KLASÖR açılır. Klavyenin ok tuşları kullanılarak seçilmek istenen ilk dosyanın üzerine gelinir. Ctrl tuşuna basılır ve hiç bırakılmaz. Ok tuşları ile ikinci dosyanın üzerine gidilir. Boşluk tuşuna basılır, bu dosyanın da seçili dosyalar arasına katıldığı gözlenir. Aynı işlem diğer dosyalara da uygulanır, ama bu arada tuşundan parmak hiç çekilmez. İşte komşu olmayan dosyaları bir bir seçmenin gizli sırrı.

3) PROGRAMLARA KISAYOL TUŞLARI
Windows 95 altında programları Başlat menüsünde aramak, bulmak ve çalıştırmak bazen oldukça can sıkıcı bir hale gelebiliyor. Özellikle de kullanmakta olduğunuz programların sayısı arttığında ve menüler iç içe geçmeye başladığında hayatınızdan bezebiliyorsunuz. Söz konusu kullanıcı Windows 95'te çok popüler üç beş uygulama ile çalışmakta ve bu uygulamalara kısayol tuşlarına tıklayarak erişmek istemektedir.

BAŞLAT menüsünden Ayarlar * Görev Çubuğu * Başlat Menüsü Programları * Gelişmiş komutu çalıştırılır. Ekrana gelecek olan Gezgin penceresinde gezilerek kısayol atanacak olan programın simgesi bulunur. Alt tuşuna basılı tutularak simgeye çift tıklanır. Böylece o simgenin Özellikler diyalog kutusu ekrana gelir. Bu diyalog kutusunun ' Kısayol' sekmesine gelinir. Bu sekmede yer alan Kısayol Tuşu bölümüne gelinir. Programı çalıştıracak olan kısayol tuş kombinasyonuna basılır. Bu diyalog kutusunda Esc, Enter, Tab, Space, Print Screen veya Backspace dışındaki bütün tuşlar kullanılabilir. Kısa bir not: Uygulamaların hangi şekilde açılacağı da (ekranı kaplamak, simge durumuna küçülmek vs..) bu sekmedeki diğer ayarlar kullanılarak belirlenebilir.

4) BAŞLAT MENÜSÜNE DENETİM MASASI
Windows 95 kullanıcılarının günlük hayatta sık sık girip çıktığı bir program vardır: Denetim Masası. Kullanıcı her seferinde Denetim Masası'nı açmak yerine Denetim Masası'nın öğelerine Başlat menüsünden kolayca erişmek için yanıp tutuşmaktadır.

WINDOWS 95'in gizli özelliklerinden birini kullanmak üzereyiz. Başlat menüsünden Ayarlar * Görev Çubuğu komutu çalıştırılır. Başlat Menüsü Programları sekmesine gelinir ve Gelişmiş düğmesine basılır. Ekrana Gezgin penceresi gelir, içinde de Başlat menüsünün bulunduğu klasör açık durumda bekler. Dosya menüsünden Yeni* Klasör komutu çalıştırılır. Ekranda ' Yeni Klasör' isminde yeni bir klasör oluşuverir. Klasörün ismi ' Denetim Masası. {21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002 B30309D}' (Aman ha! Tırnaklar yok) olacak şekilde değiştirilir. Gezgin penceresi kapatılır. Artık Başlat menüsünü açtığınızda menü elemanlarından biri de Denetim Masası olacaktır. Bu menüye girerek bütün Denetim Masası öğelerine teker teker erişebilirsiniz. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

5) YENİ BELGE YARATIRKEN
Kullanıcı artık basit Windows 95 püf noktalarından bıkmıştır ve Registry olayına girmek istemektedir. Masaüstüne sağ fare ile tıkladığında ekrana gelen menüdeki Yeni menüsü seçeneklerinin altına değişik programların dosyalarını da eklemek istemektedir. Ne yapacaktır? KULLANICI önce ilgili programa gitmeli ve programda şablon olarak kullanacağı boş belgeyi yaratmalıdır. Bu belgeyi herhangi bir isim kullanarak WINDOWS\SHELLNEW dizininin altına kaydetmelidir. Daha sonra Kayıt Düzenleyici programını çalıştırmalıdır. Bu programı Başlat menüsünden Çalıştır komutunu çalıştırıp ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp Enter tuşuna basarak başarabilir.

REGEDIT uygulamasının pencerenin sağ bölmesinde HKEY_CLASSES\ROOT'a girmeli ve kullanılacak olan dosyanın soyadını bulmalıdır. Bu klasörü açmalıdır. Bu klasörün (tuşun) altında ' ShellNew' ismiyle bir alt-klasör yaratmalıdır. Daha sonra sağ taraftaki pencereye gelip sağ fare düğmesine basmalı ve ekrana gelecek olan menüden Yeni * Dize Değeri komutunu çalıştırmalıdır. İsim olarak ' FileName' kullanmalıdır.

Ardından, FileName'in üzerine çift tıklamalı ve ekrana gelecek olan diyalog kutusunda şablon olarak kullanacağı dosyanın ismini (soyadı ile beraber) yazmalıdır. REGEDIT uygulamasından çıkmalıdır. Windows 95'i kapatıp açtığında Sağ fare düğmesi ile açılan menüde yeni şablon dosyasının da bulunacağını görecek ve mesut olacaktır.

6) DOSYA LİSTESİNİ FİLTREMEK
Kullanıcı Windows 95'e terfi etmiştir. Daha yenidir bu mekanda, bu yüzden eski alışkanlıklarından kurtulamamaktadır. Örneğin eskiden alıştığı Dosya Yöneticisi'nin yerine gelen Windows Gezgini'nin bir klasör içinde sadece belli uzantılara sahip dosyaları göstermesini sağlamak istemekte, ancak başaramamaktadır. Ne yapmalıdır?

WINDOWS Gezgininin kendi içinde bu tür bir seçenek yoktur. Ancak söz konusu dosya listesini filtrelemek için kullanıcı F3 tuşundan yararlanabilir. F3 tuşuna basılınca ekrana bir arama penceresi gelir. Bu pencerenin içinde ' Ad' bölümüne görüntülemek istediğiniz dosya soyadı yazılır. Sadece aktif klasörün içeriğinin görüntülenmesi için bu pencerenin içinde hemen alt taraftaki ' Alt Klasörlerle birlikte' seçeneği kapalı olmalıdır. Kullanıcı bunları yapıp Enter tuşuna bastıktan Windows 95 taramayı yapacak ve belirlediği kritere uyan dosyaları altta açılacak olan bir pencerede listeleyecektir.

7) HOŞGELDİN EKRANI NEREDE?
Kullanıcı Windows 95'i sistemine yeni kurmuş ve kurulumdan sonra Windows 95 açıldığında ekrana gelen Hoşgeldiniz penceresinin bir daha görüntülenmemesini istemiştir. Ancak daha sonra aklına ' yahu bu ekranda püf noktaları vardı, şunu bir açayım da bakayım' diye bir fikir gelir ve bunu nasıl yapacağını kestiremez. Ne yapacaktır?

BAŞLAT menüsünden Çalıştır komutunu çalıştıracaktır. Burada welcome yazıp Enter tuşuna basacaktır. Ekrana gelen diyalog kutusunu okuyacak, feyz alacak ve bu kutunun her Windows 95 açılışında görülmesini istiyorsa ' Bu hoş geldin ekranını bir sonraki Windows başlangıcında göster' seçeneğini aktif hale getirip Kapat düğmesine basacaktır.

8) EKRAN KORUYUCUSUNA ŞİFRE KOYMAK Kullanıcı ofisinde Windows 95 ile çalışmaktadır. Ses kartı, CD-ROM sürücüsü olan bir bilgisayara sahiptir ve şirkette herkes bu bilgisayara hastadır. Kullanıcı ne zaman kahve içmeye gitse millet bilgisayarını istila etmekte, orasını burasını kurcalamakta, masaüstü düzenini değiştirmektedir. Kullanıcı bilgisayarını nasıl koruyacaktır?

KULLANICININ sigortaları atar ve en sonunda bilgisayarını şifre ile korumaya almaya karar verir. Masaüstünde boş bir yere sağ fare düğmesi ile tıklar ve ekrana gelecek olan menüden Özellikler komutunu çalıştırır. Ekrana gelen pencerenin Ekran Koruyucusu bölümüne gider. Burada, ekran koruyucu listesinden kendisine bir ekran koruyucusu seçer. Bekleme zamanın ayarlar, sonra da Parola korumalı seçeneğini aktif hale getirir. Değiştir düğmesine basar. Ekrana gelecek olan pencerede şifresini (Windows 95 şifreye nedense parola diyor) belirler ve Tamam düğmesine basar. Artık masanızdan huzur içinde kalkabilir. Ekran koruyucusu bir kere aktif olduktan sonra artık Bill Gates bile şifreyi bilmeden mutlu kullanıcımızın Windows 95'inizi kurcalayamaz. Bu arada, bu satırları yazan kişi, bu püf noktasının bilgisayarı reset'leyen kullanıcılara karşı etkili olmadığını bildirmekte de yarar görür.

9) EKRAN KORUYUCUSU EMRİME AMADE OLSUN Kullanıcı bir önceki püf noktasını uygulamış ve masasına olan tecavüzleri engellemiştir, huzur içerisindedir. Ancak bu sefer de ekran koruyucusunu belli bir süre sonra değil de istediği an aktif hale getirmek suretiyle işin suyunu çıkartmak istemektedir. Ne yapacaktır? Nasıl olacaktır?

EĞER kullanıcı yerinden kalkarken ekran koruyucusunu tek bir tuşla aktif hale getirmek istiyorsa, ekran koruyucu için bir kısayol yaratmalı ve bu kısayola da bir kestirme tuş atamalıdır. Kullanıcı bu iş için Windows Gezgini'ni kullanarak ekran koruyucusunu bulur. Ekran koruyucuları dosyaları genelde Windows rehberinde bulunurlar ve soyadları da SRC şeklindedir (ör: mystery.src). Ekran koruyucu dosyası bulunduktan sonra sağ fare düğmesine basar, bu dosyayı masaüstüne sürükler ve fare düğmesinden elini çeker. Ekrana gelecek olan menüden ' Burada kısayollar yarat' seçeneğini tercih eder. Masüstünde bu ekran koruyucusunu çalıştıracak olan bir kısayol yaratılacaktır. Kullanıcı artık masasından kalkarken bu kısayol üzerine çift tıklayarak ekran koruyucusunu çalıştırabilir.Şimdi bu kısayola bir kestirme tuş atamaya geldi sıra: Kullanıcı Alt tuşunu basılı tutar, kısayol simgesinin üzerine çift tıklar. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Kısayol bölümüne gelir. Kestirme Tuş alanına iner ve ekran koruyucusunu çalıştırmak için kullanacağı kestirme tuşa basar. Bastığı tuş kombinasyonu bu satırda görüntülenecektir. Kısayol tuşunu böylece belirledikten sonra Tamam düğmesine basar. Kısayol tuşunu denemek için masaüstünde boş bir yere tıklar. Daha sonra da kestirme tuş kombinasyonu olarak belirlediği tuşlara aynı anda basar (ör: Ctrl-Alt-e). Ekran koruyucusu aktif olunca kullanıcımız da mutlu olur.

10) WINDOWS 95'İM ZAYIFLASIN Kullanıcı bilgisayarına Windows 95'i kurmuş ve uzun bir süredir huzur içinde çalışmaktadır. Ancak bir gün gelir ki söz konusu kullanıcı sabit diskinde pek az yer kaldığına şahit olur, üzülür. Hemen aklında bir şimşek çakar, ' Windows 95 klasörünün altında mutlaka gereksiz bir dizi dosya vardır, şunları bir sileyim de yer açayım, şekil olsun' der. Hangi dosyaları silecektir, ne yapacaktır?

BU kullanıcı anında 7 MB kazanmak isterse hemen bir bahar temizliğine girmelidir. Windows Gezgini'ni açar ve Windows\Help klasörüne geçer. Görünüm menüsünden Simgeleri Yerleştir*Türe Göre komutunu açar. Soyadı HLP olan dosyaları anından tarihin karanlıklarına gömer. Çünkü, eğer söz konusu kullanıcı Windows 95'i uzun süredir kullanıyorsa bu dosyalara hiç mi hiç ihtiyacı yoktur. Kahramanımız daha sonra Başlat menüsünden Bul komutunu kullanarak Windows 95 rehberi altındaki gereksiz AVI dosyalarını arar, bulur siler. Sabit diskinde bir sürü yeri olur.

11) DOS PROGRAMLARI VE AĞ YAZICILARI Ofis vardır pek çok bilgisayarlı, ofis vardır tek yazıcılı, ofis vardır ağlarla bağlı olan. Kullanıcı Windows 95 veya Windows NT'lerle kurulmuş bir iletişim ağında bilgi paylaşarak çalışıyorsa büyük ihtimalle ağa bağlı paylaşılan bir yazıcıyı kullanıyordur. Ancak, eski DOS programlarından bu yazıcılara döküm almak kabus biçimine dönüşmektedir. Kullanıcı DOS programlarının çıktılarını bir ağ bilgisayarına yönlendirmek için akla karayı seçmektedir.

BİR DOS programının başka bir bilgisayarın paylaştırılmış yazıcısına döküm alabilmesi için üzerinde çalıştığı bilgisayarın LPT1 portu o ağ yazıcısına yönlendirilmelidir. Kullanıcı bu yönlendirmeyi sağlamak için Başlat menüsünden Ayarlar * Yazıcılar komutunu çalıştırmalıdır. Ekrana gelecek olan pencerede ağ üzerinde kullanımınıza açık olarak paylaşılan ağ yazıcıları görülecektir. İstenen ağ yazıcısının simgesinin üzerine gelinir. Alt tuşuna basarak bu simgeye çift tıklanır. Ekrana gelecek olan Yazıcı ayarları diyalog kutusunun Ayrıntılar bölümüne gidilir. Burada Yazıcı Noktasını Yakala düğmesine basılır. Ekrana gelecek olan port listesinden LPT1 portu seçilir ve hemen altına ağ kuyruğunun adı girilir. ' Oturum Açıldığında Yeniden Bağlan' seçeneğini aktif hale getirilir. Tamam düğmesine basılır.

12) WINDOWS 95 DEĞİL DOS 95 Kullanıcı Windows 95'in bilgisayar açıldığında otomatik olarak yüklenmesini istemez. DOS komut satırına çıkmak, sadece canı istediğinde WIN yazıp Windows 95'e geçmek dileğindedir. Bunu nasıl başaracaktır?

BUNU yapması hakkında hayırlı olmaz aslında ama yine de söyleyelim. Kullanıcı ilk önce root rehberinde bulunan MSDOS.SYS dosyasının Salt Okunur, Gizli ve Arşiv özniteliklerini kapatacaktır. Daha sonra herhangi bir metin editörü, tercihen EDIT.COM ile bu dosyayı açacaktır. Bu dosyanın içinde BOOTGUI=1 satırını BOOTGUI=0 olacak şekilde değiştirecek ve dosyayı kaydedip çıkacaktır. Bilgisayarı boot edecek ve Windows 95 açılırken logodan sonra DOS komut satırına düştüğüne şahit olacaktır. Bundan sıkılırsa yine bu dosyayı açıp BOOTGUI=0 satırını BOOTGUI=1 yapacaktır.

13) KURTARMA DİSKETİ YARATMAK Kullanıcı Windows 95'i bilgisayarına kurarken ' her ne hikmetse' Windows 95'in acil durum disketini yaratmamıştır. Ancak şimdi bu disket aklını kurcalamaktadır. ' Şu disketi bir yaratayım da mutlu olayım' der.

WINDOWS 95'i kurarken kullanıcıların yüzde 95'i kurtarma disketi yaratmazlar. Yaklaşık yüzde 10'u da daha sonra yaratmak isterler. Eğer siz bu yüzde 10'a dahilseniz, boş bir disket bulun. Başlat menüsünden Ayarlar * Denetim Masası komutunu çalıştırın. Buradan ' Program Ekle/Kaldır' simgesinin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Başlangıç disketi bölümüne gidin ve Disketi Yarat düğmesine basın. Windows 95 disketi sizin için yaratacaktır.

14) GÖNDER MENÜSÜNE EKLEME Kullanıcı dünyalar şirini Windows 95'inden pek memnundur. Ancak istediği bir şey vardır. Bir dosyanın üzerine sağ fare ile tıkladığı zaman ekrana gelen menüdeki Gönder seçeneğine çok sevdiği bir uygulamayı da eklemek istiyordur. Ne yapacaktır?

KULLANICI önce ilgili programı çalıştıran kısayolu bulacaktır. Daha sonra bu kısayolu C:\WINDOWS rehberinin altındaki SENDTO rehberinin içine kopyalayacaktır. Artık herhangi bir dosyanın üzerine gidip sağ fare düğmesine basıp Gönder bölümüne geldiğinde şaşıracaktır, çünkü canından çok sevdiği programı da bu liste içinde onu bekleyecektir.

15) AH ŞU TÜRKÇE FONTLAR Kullanıcı bir Windows 95'in Türkçe font destekli İngilizce sürümünü kullanmaktadır. Ancak bazı eski uygulamalar ekranda Türkçe karakterlerden bazılarını (örneğin ' Ş' ve ' Ğ' gibi) her seferinde ısrarla Japonca göstermektedir. Kullanıcı ne yapacaktır?

BAŞLAT menüsünden Çalıştır komutu çalıştırılır, diyalog kutusuna ' WIN.INI' yazılır ve Enter tuşuna basılır. Ekrana WIN.INI dosyası gelir. Kullanıcı bu dosyanın içinde arar, tarar, [FontSubstitutes] başlıklı bölümü bulur. Bu bölümün sonuna şu eklemeyi yapar: Times New Roman,0 = Times New Roman,162Arial,0 = Arial,162' Bu satırlar sadece Times New Roman ve Arial fontlarını Türkçeler. Kullanıcı dosyayı kaydedip çıkar, Windows'u tekrar başlatır. Sorun biter, huzur gelir.

16) PENCERELER YOK OLSUN Kullanıcı birden fazla programla çalışırken çıldırır ve bir anda bütün pencereleri simgeleştirmek ister. Ne yapar?

EĞER söz konusu kullanıcının klavyesinde Windows 95 tuşu varsa, bu tuşla beraber M tuşuna basar. Eğer yoksa, önce Ctrl-Esc, sonra da Alt-m tuşuna basar, ortalık açılır.

17) INTERNET VE TÜRKÇE FONTLAR Kullanıcı ne yapmış etmiş, Internet'e bağlanmıştır. Ancak web sayfalarında gezinirken hayrete şayan bir olaya tesadüf etmiştir. Türkçe web sitelerinde Türkçe fontlar düzgün görünmemektedir. Niyedir? Ne yapmalıdır?

TÜRKÇE karakterlerin düzgün gözükmesi için öncelikle bu şahsın Türkçe Windows 95'i veya Türkçe Font destekli Windows 95'i olması gerekir. Söz konusu kullanıcı MS Internet Explorer kullanıyorsa Görünüm menüsünden Seçenekler komutunu çalıştırmalıdır. Burada Genel sekmesinden ' Yazıtipi Ayarları' düğmesine basmalıdır. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda Varsayılan dili ve Karakter Kümelerini Türkçe yapmalıdır. Tamam düğmesine basıp diyalog kutusunu kapattığında Türkçe karakterlerin düzeldiğini görecektir. Örnek için aşağıdaki resme bakılabilir.

Eğer kullanıcı Netscape Navigator kullanıyorsa Options menüsünden General Preferences komutunu çalıştıracaktır. Burada Fonts sekmesine gelecek ve For the Encoding'i Turkish yapacaktır. Aynı şekilde ölçeklenebilir ve sabit fontlar için de Choose Font tuşlarına basarak uygun fontu belirleyecektir. Tamam düğmesine basacak ve web sitelerini Türkçe karakter problemi yaşamadan sörfecektir.

18) ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ DEĞİŞTİRMEK Kullanıcı Windows ekranında karakterler çok büyük olduğundan, Excel hücrelerini ekrana sığdıramamaktan yakınmaktadır. İstemektedir ki, istediği zaman çözünürlüğü değiştirebilsin, monitöründen maksimum verim alsın.

WINDOWS 95, bu tür kullanıcılar için ekran çözünürlüğünü birkaç fare tıklaması ile değiştirme imkanı vermektedir. Bunun için, söz konusu kullanıcı masaüstünde boş bir yerde sağ fare düğmesine basıp ekrana gelecek olan menüden Özellikler komutunu çalıştırmalıdır. Açılacak olan diyalog kutusunun Ayarlar bölümünden ekran çözünürlüğü ayarlanabilir. Yeni çözünürlüğü denemek için Uygula düğmesine basılır. Kullanıcı yeni çözünürlükten memnun kalırsanız ekrana gelecek olan diyalog kutusuna Tamam cevabını verir, yeni değerler aktif olur. Eğer söz konusu kullanıcı bu arada ekranın renk derinliğini de değiştirmek istiyorsa, bunu da buradan yapabilir ancak bu değişiklik hemen aktif olmaz, Windows 95'ten çıkıp girmek gerekir. Bu arada, kullanıcı bir de bakıyor ki monitörünün desteklemediği bir çözünürlük seçmiş. Ekran karman çorman biçiminde. Aman korkmasın, 15 saniye beklesin, çözünürlük eski haline gelecek. Bu arada, eğer renk derinliğini yanlış ayarlarsa ve Windows 95 açılmazsa, bilgisayarı kapatsın ve Windows 95'i Güvenli kipte açsın, çözünürlüğü uygun hale getirsin, Windows 95'i kapatıp açsın...

19) ANİMASYON İSTEMEZ Kullanıcı Windows 95'in ' minimum sistem gereksinimleri'ne kanmış ve bu özelliklere sahip bir makinaya Windows 95 kurmuştur. Windows 95'in yavaşlığından şikayet etmektedir. Ekran kartı zayıftır, bu yüzden pencerelerin açılması bile zorlaşmaktadır. Bu animasyonları kapatma arzusu içerisindedir. Nasıl olacak da olacaktır?

PENCERE animasyonlarını kapatmak bir nebze de olsun hız artışı sağlayabilir. Bunun için, kullanıcının Windows 95'in REGISTRY kayıtlarını kurcalaması gerekmektedir. Önce Registry Editörü açılmalıdır. Bunun için de Başlat menüsünden Çalıştır komutu seçilmeli ve ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp Enter tuşuna basılmalıdır. Bu arada, kayıt dosyalarının bir yedeğinin alınması da zaruridir. Bunun için kulllanıcı Windows 95 klasörünün altındaki tüm DAT soyadlı dosyalarını bir diskete kopyalamalıdır. Sistem kayıt düzenleyicisi uygulaması ekrana açılınca, sol taraftaki pencereden HKEY_CURRENT_USER\ Control Panel\desktop\WindowMetrics klasörüne gidilecek. Sağ taraftaki pencerede beyaz bir alana gelinecek, sağ fare düğmesine basılacak. Ekrana gelecek olan menüden Yeni * Dize Değeri komutu çalıştırılacak. Yeni nesneye MinAnimate adı verilecek. Yeni nesnenin üzerine çift tıklanacak, ekrana gelecek olan pencerede değer 0 (sıfır) yapılacak ve Enter tuşuna basılacak. Regedit uygulamasından çıkılacak, Windows 95'i kapatılıp açılacak. Artık pencereler animasyon olmadan hızlı hızlı kapanıp açılacaklar.

20) SESLERİ KAYIT EDERKEN Kullanıcının Windows 95'i ve multimedia özelliklerine haiz bir bilgisayarı vardır, güzel mi güzel. Mikrofonu ile ses kaydetmekte ve bu iş için de Windows 95 ile birlikte gelen ses kaydediciyi kullanmaktadır. Ancak bir ses dosyası kaydettikten sonra bu sesi sabit diskine saklamak istediğinde ekrana Windows 95'in MEDIA klasörü gelmektedir. Kullanıcı bu rehberin yerine başka bir rehberin açılmasını istemektedir. Bunu nasıl başaracaktır?

BU problemi çözmek için de çok sayın REGEDIT uygulamasına baş vurmak gerekir. Kullanıcı bu püf noktasına gelene kadar 80 tane REGEDIT püf noktası geçtiğinden REGEDIT uygulamasının nasıl açılacağını merak etmez. Sonuç olarak REGEDIT uygulaması açılır, HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion klasörüne gelinir. Sağ tarafta MediaPath adlı dize değeri bulunur. Üzerine çift tıklayın ve ses dosyalarının gitmesi istenen klasörün yolu tam olarak girilir. REGEDIT kapatılır, Windows 95 tekrardan başlatılır. Yaşasındır, artık ses kayıt aracı dosyaları belirlenen klasöre atmaktadır.

21) WINDOWS 95'İN LOGOLARI Kullanıcı Windows 95'ini had safhada özelleştirmek istemektedir. İşe de logoları değiştirmekle başlayacaktır. Windows 95'in açılış, kapanış ve ' lütfen bekleyin' logolarını nasıl değiştirecektir?

WINDOWS 95'in açılış ve kapanış ekranları standart 320x400 piksellik bitmap görüntülerdir. Bu resim dosyalarını başta Windows 95 ile birlikte gelen PAINT de olmak üzere pek çok görüntü işlem programı ile değiştirebilirsiniz. Unutmayın! Ekranlar tamı tamına 320x400 piksel boyutunda olmalılardır. Özelleştirme hastası kullanıcı herhangi bir görüntü düzenleme programı kullanarak ' lüften bekleyin' ve ' artık bilgisayarınızı kapatabilirsiniz', ' Windows 95 Açılıyor' ekranlarını hazırlasın. Lütfen bekleyin ekranı olarak çıkmasını istediği ekranı Windows klasörüne LOGOW.SYS adı altında kaydetsin. Diğer ekranı yani ' artık bilgisayarınızı kapatabilirsiniz' ekranını da LOGOS.SYS olarak aynı yere. Windows'un açılış ekranını da hazırladıktan sonra bu dosyayı da C:\ sürücüsünün root rehberine LOGO.SYS adı altında kaydetsin. Windows 95'i kapatıp açsın ve yeni logolarınızın seyrine baksın. Not: Dosyaları kaydederken kullanılacak olan format bitmap yani BMP formatı olmalıdır.

22) SİSTEM KAYNAKLARI NE ALEMDE Kullanıcı Windows 95 kullanırken bilgisayarının performansının ne vaziyette olduğunu kontrol etmek için yanıp tutuşmaktadır. Ancak elinde bilgisayarının içinde neler olup bittiğini gösteren bir program yoktur. Bu bilgileri edinmek için ne yapacaktır?

KULLANICI aslında tarihi bir yanılgı içerisinde sürüklenmektedir, çünkü bu tür bilgileri veren bir program Windows 95 ile birlikte gelmektedir. Ancak ' normal' kurulum sırasında Windows 95 sisteme bu programı kurmamaktadır. Bu programı sisteme Denetim Masası'nın ' Program Ekle/Kaldır' seçeneğini kullanarak kurmak mümkündür. Kullanıcı Denetim masasına girmeli, buradan Program Ekle/Kaldır üzerine çift tıklamalı. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Windows Kur bölümüne gitmeli. Buradaki listeden Donatılar'ı seçili duruma getirerek Ayrıntılar düğmesine basmalı. Ekrana gelen listeden Sistem Kaynak Ölçeri seçeneğinin yanındaki kutuya çarpı işareti koyarak bu seçeneği aktif hale getirmeli. İki kere tamam düğmesine basmalı. Windows 95 disketi veya CD'sini isteyecek. Windows 95'e istediği disketi takmalı veya CD sürücüye Windows 95'in CD-ROM'unu takmalı. Dosyaların kopyalanmasını beklemeli. Bütün bu işleri yaptıktan sonra artık söz konusu kullanıcı sisteminin kaynak vaziyetini görmek için Başlat menüsünden Programlar * Donatılar * Sistem Araçları * KaynakÖlçer komutunu çalıştırabilir. Bu komutu çalıştırdığı zaman sistem kaynak ölçeri Başlat menü çubuğunun sağ alt tarafına yerleşecektir. Artık kullanıcımız fareyi sistem kaynak ölçerinin üzerine getirip biraz bekleyerek sistem kaynaklarının durumunu gözden geçirebilir.

23) GEZGİN NEREYİ GEZECEK? Kullanıcı bilgisayarının içeriğini Windows Gezgini diye bir programla görmek istiyor. Ancak Başlat menüsünden Başlat * Programlar * Windows Gezgini komutunu çalıştırarak Windows Gezginini açtığında ekrana C:\ sürücüsünün içeriğinin değil, belli bir klasörün gelmesini istiyor. Bunu nasıl başaracak?

WINDOWS Gezgini default olarak C:\ sürücüsünü gezmek üzere ayarlanmıştır ancak bunun değişmesi elbette mümkündür. Diyelim ki söz konusu kullanıcımız Windows Gezginini açarak C:\BELGELER\HESAPLAR klasörünün gezilmesini istiyor. Bunun için önce Fare imlecini Başlat menüsünün üzerine getirecek ve sağ düğmeye basacak. Ekrana gelecek olan menüden Araştır komutunu çalıştıracak. Açılacak olan Gezgin Pencesini kullanarak Başlat menüsünde Windows Gezginini çalıştıracak olan kısayol simgesini bulacak. Alt tuşunu basılı tutacak ve bu kısayol simgesinin üzerine çift tıklayacak. Ekrana bu simgenin özelliklerini gösteren bir diyalog kutusu açılacak. Bu diyalog kutusunun Kısayol bölümüne gelecek. Hedef bölümünde Explorer.exeprogramını çalıştıran komut satırının yanında C:\ yazıyor olmalı. İşte bu Gezginin her açıldığında C: sürücüsünün içeriğini göstermesinin nedeni. Söz konusu kullanıcı burada C:\ yerine C:\BELGELER\HESAPLAR yazıp Enter tuşuna bastıktan sonra Başlat menüsünden Gezgini her çalıştırdığında otomatik olarak C:\BELGELER\HESAPLAR klasörünün içeriğinin görüntülendiğine şahit olacaktır.

24) WINDOWS 95 YENİDEN BAŞLARKEN HIZLANSIN Kullanıcı sık sık Windows 95'ine yeni programlar yüklemekte veya ayarlarını sık sık değiştirme, bu yüzden de Windows 95'i sık sık yeniden başlatmak zorunda kalmaktadır. Windows 95'i yeniden başlatmak istediğinde bilgisayarın boot etmesine sinir olmakta ve bu işin eski Windows'unda olduğu gibi makineyi boot etmeden başarmak istemektedir. Havuz kaç dakikada dolar?

UFACIK bir ayarı değiştirip Windows 95'i yeniden başlatmak istediğinizde bilgisayarın baştan boot edilmesi yüzünden zaman kaybettiğini düşünen kullanıcıya hemen küçük bir püf noktası verelim. Bilgisayarı boot etmeden sadece Windows 95'i yeniden başlatmak için Başlat menüsünden Oturumu Kapat komutunu çalıştırsın ve ekrana gelecek olan pencereden Bilgisayarı Yeniden Başlat seçeneğini aktif hale getirsin. Shift tuşuna bassın ve basılı tutsun, aynı anda Evet düğmesine basın. Windows 95 kapanıp açılacak, ancak bilgisayar boot etmeden.

25) CD-ROM'UN ADI YOK Kullanıcımızın CD sürücülü bir bilgisayarı vardır ve söz konusu kullanıcı CD sürücüsünden müzik dinlemektedir. CD sürücüden müzik dinlemek için de Windows 95'in CD Okuyucu programını kullanmaktadır. İsteği, taktığı müzik CD'sinin adının ve şarkılarının teker teker CD Okuyucu program tarafından otomatik olarak algılanması ve istediği şarkıya atlamanın kolaylaşmasıdır. Nasıl bir yol izleyecektir?

KULLANICI önce Programlar * Donatılar * Çokluortam menüsünden CD Okuyucu programını çalıştırır. Program açılınca CD sürücüsüne bir CD-ROM takar ve biraz bekler. Kısa bir süre içinde CD Okuyucunun Sanatçı yazan bölümünde taktığı müzik CD'si için ' yeni sanatçı' yazdığını görecektir. Bu, CD Okuyucu programının default ayarıdır. Kullanıcı Disk menüsünü açar ve ' Çalma Listesini Düzenle' komutunu çalıştırır. Ekrana gelecek olan ' Disk Ayarları' diyalog kutusunda ' Sanatçı' ve ' Adı' bölümlerini uygun verilerle doldurur. Daha sonra CD'nin şarkı listesine bakarak bütün şarkı isimlerini teker teker girer. Artık istediği şarkıya atlaması son derece kolaylaşmıştır. İşi bitince Tamam düğmesine basar ve şarkı listesinin CD Okuyucunun kayıtlarının arasına yerleşmesini sağlar. Takılan her CD için bu işlem yapıldığında kullanıcının bütün CD'leri artık Windows 95'in CD Okuyucusu tarafından tanınıyor durumdadır. Önceden listesi yaratılan bir müzik CD'si takıldığında, bu CD otomatik tanınacak ve listeye erişim sağlanacaktır

  ELEKTRONİK

nigde.jpg (6097 bytes)

LİNKLER
PC OKULU DONANIM
TEZLER EĞLENCE
ISS LER YARARLI BİLGİLER
Türkcell Mesaj Akbank İnternet Şubesi Ehliyet Ceza Puanı
Telsim Mesaj Döviz Kurları Araç Vergi Borcu
Hotmail Borsa Günlük Tablo Borsa Endeksler
Altavista Borsa Günlük Kapanış Turknet / Akbank Mail